به گزارش قافلان سسی به نقل از ایرنا، کتابخانهها یکی از مراکز و نهادهای مهم اجتماعی به شمار می رود که نقش بسزایی در توسعه فرهنگی جوامع دارند و وجود این مراکز در مناطق مختلف شهری و روستایی می تواند در ارتقای سطح َآگاهی مردم بسیار موثر باشد.
امروزه وجود مراکز متعدد فرهنگی از جمله کتابخانه یکی از مهمترین شاخصهای توسعه یافتگی جوامع به شمار می رود و تشویق و ترغیب جوانان به سمت این مراکز و افزایش سرانه مطاالعه می تواند آنان از بسیاری از آسیب ها و مشکلات موجود در جامعه دور کند.
استان کردستان با جمعیتی در حدود یک میلیون و ۶۰۰ هزار نفر دارای ۵۵ باب کتابخانه است که در سطح روستاها و شهرهای استان پراکنده بوده و به علاقه مندان کتاب و کتابخوانی خدمات ارائه می دهند.
به مناسبت هفته کتاب و کتابخوانی و به منظور اطلاع بیشتر از عملکرد کتابخانهها و وضعیت مطالعه در کردستان گفتگویی با "معصومه حسنی خونسار" مدیرکل کتابخانههای عمومی استان انجام شده است که ادامه آن در ذیل می آید.
ایرنا: در حال حاضر چه تعداد کتابخانه با چه میزان منابعی در سطح شهرها و روستاهای استان کردستان وجود دارد؟
حسنی خونسار: هم اکنون ۵۵ باب کتابخانه در سطح استان کردستان فعال است که ۳۴ مورد از این تعداد شهری و مابقی روستایی است و ۲ کتابخانه مرکزی هم شامل کتابخانه امام خامنه ای در سنندج و کتابخانه مرکزی شهید آیت الله رئیسی قروه در استان فعالیت دارند.
تعداد کتابهای موجود در کتابخانههای ما ۹۰۰ هزار نسخه است و به ازای هر ۲ نفر یک جلد کتاب وجود دارد، همچنین ما ۵۰ هزار نفر عضو فعال داریم که از سالنهای مطالعه و منابع موجود درکتابخانهها و بخش امانات استفاده می کنند.
ایرنا: سرانه فضای کتابخانهای در استان کردستان چگونه است؟
حسنی خونسار: سرانه زیربنای کتابخانه های عمومی به ازای هر ۱۰۰ نفر سنجیده می شود که این سرانه در استان زیر ۲ متر است و با استاندارد آن که هشت متر است فاصله بسیار زیادی دارد.
همچنین در حال حاضر ۱۰ شهر ما در استان با هرنوع جمعیتی فاقد کتابخانه هستند و این مساله زیبنده استان فرهنگی مثل کردستان نیست و می طلبد مسئولان ما در این زمینه یاری دهند.
پیرتاج و توپ آغاج بیجار، زرینه و هزارکانیان دیواندره، سنته در سقز، شویشه، بلبانآباد دهگلان، مالوجه قروه و چناره مریوان فاقد کتابخانه عمومی هستند که نیاز است مردم این شهرها نیز از وجودذ این مراکز فرهنگی بهره مند شوند.
در یک سال اخیر ۲ باب کتابخانه در ناحیه منفصل شهری نایسر سنندج و شهرستان قروه افتتاح شده و پروژه کتابخانه روستای سراب قامیش سنندج با پیشرفت بالایی در حال احداث است و در آینده نزدیک افتتاح می شود.
ایرنا:در حوزه کتابهای بومی و حمایت از نویسندگان بومی چه اقداماتی در استان انجام شده است؟
حسنی خونسار: در راستای حمایت از نویسندگان، مترجمان و ناشران استان، غنیسازی منابع کتابخانهها و ترویج فرهنگ مطالعه در بین آحاد مردم، به خصوص کودکان و نوجوانان طرح حمایت از نوینسدگان بومی و کتاب های بومی با جدیت دنبال می شود.
بر این اساس چهار هزار و ۵۰۰ نسخه کتاب از نویسندگان بومی استان خریداری شده است و این رویه تداوم خواهد داشت و تمام تلاش خود را بکار خواهیم بست که از نویسندگان بومی و کتابهای با زبان کُردی در کتابخانهها استفاده کنیم.
بی شک با غنی شدن منابع کتابخانهها و افزایش تنوع کتابها، مردم به خصوص کودکان و نوجوانان، دسترسی بهتری به منابع علمی و فرهنگی خواهند داشت و میتوانند از این طریق، دانش و آگاهی خود را بالا ببرند.
ایرنا: درباره اقدامات و برنامههای کتابخانههای عمومی در راستای توسعه فرهنگ کتاب و کتابخوانی در استان بگویید.
حسنی خونسار: یکی از کارکردهای نهادهای فرهنگی از جمله کتابخانه تلاش برای سوق دادن مردم به سمت کتابخوانی و مطالعه است و در این راستا در سال جاری بیش از هشت هزار و ۵۰۰ فعالیت فرهنگی با محوریت کتاب درکتابخانههای عمومی شهری و روستایی استان اجرا شده است.
این فعالیتهای فرهنگی در قالب معرفی کتاب، نشستهای کتابخوان در مدارس، نقد و بررسی کتاب، رونمایی کتاب، مسابقات کتابخوانی و برگزاری کارگاههای آموزشی انجام شده است.
انجام این اقدامات در راستای گسترش و توسعه فرهنگ کتاب و کتابخوانی درسطح استان انجام می شود و در این راستا ۱۹ تفاهمنامه محلی با ادارات و دستگاههای مختلف استان منعقد شده است که در این تفاهمنامه ها با دستگاه مقابل تعهداتی را خواهیم داشت.
ایرنا: به مناسبت هفته کتاب و کتابخوانی چه برنامههایی در سطح استان برگزار شده و یا برگزار می شود؟
حسنی خونسار: یکی از برنامه های اصلی و شاخص ما در این هفته که نقش بسزایی در توسعه فرهنگ کتاب و کتابخوانی و تشویق و ترغیب مردم به سمت کتابخانه ها دارد عضویت رایگان برای علاقمندان است.
براین اساس در روزهای ۲۳ و ۲۴ آبان علاقمندان به کتاب و کتابخوانی با مراجعه حضوری به کتابخانههای عمومی استان می توانستند در عضویت کتابخانهها در آمده و به مدت یک سال از مزایا و خدمات این نهاد بهرهمند شوند.
همچنین طرح بخشودگی جرائم دیرکرد منابع امانی نیز در کتابخانههای عمومی سراسر استان اجرا شد و براساس آن اعضایی که منابع امانی خود را در روزهای ۲۳ و ۲۴ آبان به کتابخانهها عودت دادند مشمول تخفیف ۱۰۰ درصدی جرائم دیرکردی شدند.
علاوه بر این ۲ طرح در این هفته برنامه های مختلف دیگری از جمله برگزاری نشست های تخصصی کتابخوان، تجلیل از کتابداران، نشست های فرهنگی با محوریت کتاب در سطح استان برگزار می شود.
۲۴ آبان در تقویم ایران با عنوان روز کتاب، کتابخوانی و کتابدار و از ۲۳ تا ۲۹ آبان نیز با عنوان هفته کتاب نامگذاری شده است.
درباره برنامههای هفته کتاب و کتابخوانی در کردستان بیشتر بخوانید: