به گزارش تابناک، به رغم آمارهای نه چندان خوش ازدواج در کشورمان و در شرایطی که سن ازدواج بالا رفته و به دنبال آن روند فرزندآوری کند شده و خطر کهنسالی جمعیت ایران به شدت جدی شده است، کماکان پرتقاضاترین تسهیلات بانکی در کشور، وام ازدواج است.
تسهیلات بانکی با کمترین میزان سود که از نوع قرض الحسنه است و تقریبا نرخ سود آن ۴ درصد است، هرچند به دلایلی، دوره بازپرداخت متغیری دارد. البته به دلیل بیشتر شدن مبلغ وام ازدواج در سالهای اخیر، اکنون زمان بازپرداخت آن در بیشتر بانکها ۱۰ ساله محاسبه میشود.
شرایط اعطای تسهیلات قرضالحسنه ازدواج
شرایط عمومی متقاضیان وام ازدواج
دارا بودن تابعیت کشور جمهوری اسلامی ایران
تذکر: از آنجایی که شرط اولیه دریافت تسهیلات ازدواج، تابعیت ایران است، لذا به اتباع خارجی (حتی آن دسته از اتباعی که اقامت کشورمان را دارند و مجاز محسوب میشوند)، وام تعلق نمیگیرد.
سند ازدواج
• کلیه شهروندان ایرانی خارج از کشور که گواهی ازدواج آنها توسط سفارت جمهوری اسلامی ایران در خارج از کشور صادر شده، قادر به ثبتنام بوده و گواهی ازدواج آنها که ممهور به مهر کنسولگری ایران در کشور مذکور میباشد، به عنوان سند ازدواج تلقی میگردد.
• اقرارنامه ازدواج یا هر مدرک مشابه که در سایر ادیان رسمی توسط مراکز اقلیتهای دینی در داخل کشور مورد تأیید قرار گیرد، معادل عقدنامه تلقی گردیده و این متقاضیان نیز قادر به ثبتنام خواهند بود.
دارا بودن کارت ملی (موقت یا دایم) و کدپستی محل سکونت متقاضی
تاریخ عقد از ابتدای سال ۱۳۹۹ به بعد
• تسهیلات قرضالحسنه ازدواج به زوجهایی که تاریخ عقد آنها بعد از ۰۱/۰۱/۱۳۹۹ یعنی اول فروردین سال ۱۳۹۹ هجری شمسی (خورشیدی) است و تاکنون وام ازدواج دریافت نکردهاند، پرداخت میگردد.
• به هر یک از متقاضیان صرفاً یک مرتبه تسهیلات قرضالحسنه ازدواج تعلق میگیرد.
سن کمتر از ۵۰ سال
مدارک مورد نیاز برای دریافت وام ازدواج ۱۴۰۳
۱- اصل سند ازدواج
۲- اصل شناسنامههای زوجین
۳- اصل شناسنامههای ضامنین
۴- اصل کارت ملی (موقت یا دایم) زوجین
۵- اصل کارت ملی (موقت یا دایم) ضامن
۶- کد پستی ده رقمی و آدرس کامل محل سکونت زوجین
۷- ثبت نام در سامانه وام ازدواج و دریافت کد رهگیری ده رقمی
روش ثبت نام وام ازدواج
ثبتنام تسهیلات قرضالحسنه ازدواج تنها به صورت غیرحضوری و آنلاین از طریق «سامانه قرضالحسنه تسهیلات ازدواج» به آدرس اینترنتی www.ve.cbi.ir ممکن است. سامانه وام ازدواج متعلق به بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران است و ثبت نام در آن به صورت کاملاً رایگان انجام میشود.
برای ثبت نام در سامانه ازدواج باید آدرس www.ve.cbi.ir را در مرورگر گوشی همراه (موبایل) یا رایانه (کامپیوتر یا لپ تاپ) تایپ کرده و روی دکمه اینتر یا جست و جو بزنید تا به صفحهای شبیه عکس فوق هدایت شوید. در این مرحله با انتخاب گزینه «سامانه تسهیلات قرض الحسنه ازدواج»، به این سامانه هدایت میشوید. (عکس زیر)
هشدار بسیار مهم:
سامانه تسهیلات قرض الحسنه ازدواج بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران تنها مرجع رسمی کشور جهت ثبتنام متقاضیان تسهیلات یاد شده است. دقت نمایید و مراقب باشید که سامانه ویژه این بانک، هیچگونه ارتباطی با هیچ وب سایت و اپلیکیشنی ندارد و متقاضیان میتوانند بطور مستقیم در سامانه معرفی شده در این گزارش اقدام نمایند.
دقت کنید که فرقی ندارد از چه بروزری استفاده میکنید؛ گوگل کروم، موزیلا فایرفاکس، سافاری، مایکروسافت اج یا هر برنامه یا اپلیکیشن مرورگر دیگری که در اختیار دارید.
ثبت نام در سامانه وام ازدواج و تکمیل فرم مربوطه از طریق سایت برای هر یک از زوجین بصورت جداگانه نیاز است.
دقت کنید که در تمام مراحل ثبت نام وام ازدواج در سامانه، زبان صفحه کلید یا کیبورد شما انگلیسی باشد.
با توجه به اتصال سامانه تسهیلات ازدواج به سامانه ثبتاحوال کشور، در زمان ثبتنام نیاز به بارگذاری هیچگونه مدرکی نیست و صرفاً اطلاعات فرد باید وارد سامانه شود.
برای دریافت وام ازدواج ارائه مدارک نظام وظیفه لازم نیست و خدمت وظیفه عمومی مستثنی شده است؛ یعنی سربازان متقاضی هم میتوانند تسهیلات ازدواج را دریافت کنند.
نحوه ثبت نام در سامانه وام ازدواج
برای ثبت نام در سامانه تسهیلات ازدواج، از بین گزینههای سمت راست صفحه روی گزینه «ثبت نام جدید» کلیک کنید تا فرم ثبت نام آنلاین باز شود. در این فرم با وارد کردن شماره ملی و شماره تلفن همراه (موبایل) و در آخر، وارد کردن کد امنیتی یا کپچا، باید روی دکمه ارسال کد تایید بزنید تا کد چند رقمی پیامک شود.
در این مرحله باید ابتدا تاریخ ازدواج را به دقت و تفکیک روز، ماه و سال وارد کرده، سپس رمز دریافتی با پیامک را در فرم درخواست تسهیلات قرض الحسنه ازدواج وارد کنید و با انتخاب گزینه درست درباره تابعیت و انتخاب استانی که در آن سکونت دارید، روی دکمه «ادامه» کلیک کنید.
بعد از تکمیل همه فرمها و درصورت موفقیتآمیز بودن فرایند ثبت نام، کد رهگیری ۱۰ رقمی به شماره تلفن همراهتان ارسال (SMS) میشود. این کد محرمانه را جایی یادداشت کنید، چون در تمام مراحل دریافت وام به آن نیاز دارید.
نحوه تعیین بانک برای دریافت وام ازدواج
با پایان فرایند ثبت نام در سامانه وام ازدواج، باید چند روز صبر کرده و سپس بار دیگر به سایت سامانه وام ازدواج به آدرس www.ve.cbi.ir بروید و روی گزینه «مشاهده وضعیت» (که در عکس زیر مشخص شده)، کلیک کنید.
در صورتی که شعبه بانک عامل تعیین شده باشد، در آخرین وضعیت ثبت نام قابل مشاهده است و باید ظرف حداکثر ۱۲ روز کاری، با به همراه داشتن مدارک لازم به شعبه معرفی شده مراجعه نمایید. در صورتی که بانک تعیین نشده باشد، باید چند روز دیگر به سامانه سر بزنید.
البته طبق مقررات و مصوبات، متقاضیان دریافت تسهیلات قرض الحسنه ازدواج، پس از پذیرش توسط شعب بانک ها، حداکثر ظرف مدت ۶۰ روز کاری نسبت به تکمیل مدارک مورد نیاز وقت دارند در صورتی که در این مدت مراجعه نکنند، اطلاعات ثبت نامی حذف میشود.
مبلغ وام ازدواج سال ۱۴۰۳ چقدر است؟
مبلغ تسهیلات بر اساس ماده (۶۸) «قانون حمایت از خانواده و جوانی جمعیت» برای هر یک از زوجین مبلغ ۳۰۰ میلیون تومان تعیین شده، اما بر اساس تبصره ۲ این قانون، برای زوجهای زیر ۲۵ سال و زوجههای زیر ۲۳ سال، مبلغ ۳۵۰ میلیون تومان تعلق میگیرد.
طبق دستور العمل اجرایی پرداخت تسهیلات قرض الحسنه ازدواج ایثارگران، وام ازدواج جانبازان، آزادگان و فرزندان آنان و فرزندان شاهد به میزان دو برابر تسهیلات قرض الحسنه ازدواج برای افراد عادی پرداخت میشود.
به استناد مفاد ماده (۶۸) «قانون حمایت از خانواده و جوانی جمعیت»، به هر یک از زوجین که مشمول ماده (۵۰) قانون جامع خدماترسانی به ایثارگران باشند، مبلغ ۶۰۰ میلیون تومان تسهیلات قرضالحسنه ازدواج تعلق میگیرد.
به استناد مفاد ماده (۶۸) «قانون حمایت از خانواده و جوانی جمعیت»، به متقاضیانی که سن ازدواج آنها در زوجها زیر ۲۵ سال و در زوجهها زیر ۲۳ سال میباشد و مشمول ماده (۵۰) قانون جامع خدمات رسانی به ایثارگران باشند، مبلغ ۷۰۰ میلیون تومان تسهیلات قرضالحسنه ازدواج تعلق میگیرد.
مدت بازپرداخت تسهیلات ازدواج و کارمزد آن
مدت بازپرداخت تسهیلات قرض الحسنه ازدواج حداکثر ۱۰ ساله (۱۲۰ ماه) و نرخ کارمزد آن ۴ درصد است.
اقساط مربوطه ۱۲۰ ماهه بوده و سررسید اولین قسط و کارمزد آن، یک ماه پس از پرداخت تسهیلات ازدواج است.
شرایط ضمانت و وثیقه وام ازدواج
وثیقه این تسهیلات مبتنی بر اعتبارسنجی، در قبال داراییهای مالی متقاضی یا تنها دریافت یک فقره سفته از متقاضی و یک نفر ضامن معتبر است. حداقل رتبه اعتباری ضامن ازدواج در اعتبارسنجی توسط بانک، عدد ۱۲ است.
امکان معرفی حساب یارانه یا سهام عدالت متقاضیان یا بستگان درجه اول و یا سایر داراییهای مالی (به استثناء توثیق ملک که ممنوع است) در صورت عدم تکافوی اعتبار متقاضی پس از اعتبارسنجی انجام شده توسط بانک وجود دارد.
آیا میتوان اطلاعات ثبت شده در سامانه وام ازدواج را ویرایش کرد؟
بله. این امکان با مراجعه به قسمت «ویرایش ثبت نام قبلی» در سامانه www.ve.cbi.ir وجود دارد.
این نکته را در نظر داشته باشید که در صورت ویرایش و انجام تغییر در بانک، باید ثبت نام قبلی حذف و نسبت به ثبت نام جدید اقدام شود. لازم به ذکر است که تغییر در شعبه انتخابی بانک، موجب تغییر جایگاه متقاضی در صف برای تعیین شعبه خواهد شد.
کد رهگیری وام ازدواج را فراموش کردم!
اگر متقاضی کد رهگیری خود را فراموش کرده باشد، باید به سامانه وام ازدواج به آدرس www.ve.cbi.ir مراجعه کرده و در قسمت «بازیابی و چاپ کد رهگیری» نسبت به بازیابی کد رهگیری اقدام کند.
همچنین اگر متقاضی در زمان ثبت نام و پر کردن فرم مربوطه در پایان مراحل مربوطه موفق به دریافت کدرهگیری نشده باشد هم میتواند با مراجعه به قسمت بازیابی کد رهگیری و وارد کردن مشخصات مربوطه در قسمتهای مشخص شده، نسبت به بازیابی کد رهگیری اقدام کند.
وام ازدواج غیرنقدی میشود؟
عبدالناصر همتی، وزیر اقتصاد و دارایی دولت سیزدهم در دیدار اعضای شورای هماهنگی مدیران بانکهای دولتی از آنها خواست که با همکاری بانک مرکزی طرحی را ارائه دهند که بخشی از وام ازدواج به صورت غیرنقدی و در قالب خرید اقساطی لوازم خانگی به زوجهای جوان پرداخت شود.
این خبری است که در روز ۸ شهریور ۱۴۰۳ منتشر شد و باید منتظر ماند و دید چه زمانی به اعمال تغییراتی در شرایط و مبلغ وام ازدواج منجر خواهد شد. رویدادی که ممکن است رقم نخورد و لذا تا تحقق آن، تغییری در تسهیلات وام ازدواج رخ نخواهد داد و زوجها میتوانند مطابق شرایط تشریح شده در این مقاله از دریافت این تسهیلات به صورت کاملا نقدی بهرهمند شوند.